Är nasses taxi vaken?

Nedan följer några av mina favoritbarnböcker:

Nasses Taxi: Handlar om en liten figur som hittar en skottkärra och startar taxi. Han skjutsar bland annat två små kaniner, en ullig tant, en gubbe samt en låda äpplen. Och han kan inte förstå hur gubben kan vara så lätt när kaninerna är så tunga. (Beror på att han kör gubben i nedförsbacke och kaninerna i uppförsbacke)

Vem kan trösta Knyttet? : Här skriver Tove Jansson om ett så kallat knytte som är alldeles ensamt. Allting är skrivet i rim och jag kan fortfarande höra farmor läsa den för mig. Knyttet reser till slut ut i stora världen och undrar om någon kommer sakna honom där hemma. Eftersom att knyttet är så liten ser ingen honom. Till slut hittar han en flaskpost från en knytta som behöver hjälp och är rädd. Då bestämmer han sig för att rädda henne och måste då själv bli modig. Sen bor dom i en snäcka tillsammans där de kan höra havets ljud.

Spöket Oscar:  Talar nog för sig själv att huvudpersonen i denna bok är ett spöke som heter Oscar. Han bor ensam i ett stort slott och känner sig ensam (jag tyckte tydligen om sorgliga figurer)
En dag åker han iväg med spöktåget på semester. Han ligger och månbadar varje natt och blir alldeles underbart blek och vit. När han kommer hem till sitt slott har en gammal dam flyttat in. Så han försöker skrämma iväg henne, men hon är inte rädd för Oscar. Hon tror nämligen inte på spöken. Så hon bjuder helt sonika in Oscar på middag och blir sen irriterad på att Oscar sullar så mycket när han äter. Oscar försöker då förklara att eftersom att han bara är en själ ramlar maten igenom honom. Damen säger då att det inte kan stämma, för spöken finns inte. Hon går efter en stor gammal bok och läser för Oscar. Där står det mycket väl att  "Spöken finns inte". Nu blir Oscar jätteledsen eftersom att han trodde att han fanns på riktigt. När tanten försöker trösta honom säger hon att Oscar borde hitta på något som han är bättre på än att spöka. Oscar tycker att det är en bra idé och testar alla möjliga saker. Han testar stå på huvudet, vilket han inte var så bra på. Till slut märker han att han är onormalt vig, och börjar därför dansa balett. Han dansar och dansar tills att hans fötter är alldeles försvunna av all dans. Tanten ger då honom ett par rosa nya gummistövlar. Och hon och Oscar förblir bästa vänner.

Jag vill vara liten igen! :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0